Басы » Технология » Тамақ әзірлеу технологиясы (Презентация)

Тамақ әзірлеу технологиясы (Презентация)

тамакАқтөбе қаласы, Ғ.Ақтаев атындағы № 6 орта мектебінің
технология пәні мұғалімі Матаева Бакыт Зулхарнаевна

Сабақтың тақырыбы: «Тамақ әзірлеу технологиясы. ҚР-ң кәсіпкерліктің дамуы»
Сабақтың мақсаты: Оқушылардың тарау бойынша алған теориялық білімдерін, практикалық іскерліктерін арттыра отырып, корытынды жасау, шығармашылыққа баулу. Экономикалық білімдерін дамыта отырып, ұқыптылыққа тәрбиелеу.
Сабақтың түрі: дәстүрлі емес
Сабақтың типі: аралас
Сабақтың әдістері: СТО технологиясы, флипчарт, ассоциация, эссе, семантикалық карта, деңгейлік тапсырмалар, салыстырмалы анализ, әңгімелесу, түсіндіру т.б.
Сабақтың көрнекілігі: интерактивті тақта, суреттер, деректер, карточкалар, бағалау парақтары т.б.
Сабақтың барысы:
Ұйымдастыру
— екі топқа бөлу, бағалау парақтарын тарату, жұмыс жоспармен таныстыру;
— сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау.
І. Қызығұшылығын ояту
Тамақтану физиологиясы мен мәдениетін қалай түсінесіздер?

Оқушылырға сұрақ қойылады, флипчарт арқылы жазады, түсінігін айтады.
Жауаптары:
 Тамақ өнімдерін дұрыс пайдалану (тазалық, уақыт пен мөлшері), яғни құрамын, тағамның құндылығын, рационын дұрыс құра білу;
 Ағзаның дұрыс қалыптасуы, яғни “энергия-тағам” балансын сақтау;
 Тағамның әртүрлілігі – маңызды шарт:
 Ішкі және сыртқы факторлардың әсеріне ағзаның төзімділігін тәрбиелеу;
 Тағамның биологиялық маңыздылығы түсіну;
 Дастарқан басында тамақтану мәдениетін сақтау т.б.
«Тағам – бұл тіршілігінің негізгі көзі» тақырыпта үйге берілген эссе оқыту.
ІІ. Мағынаны ашу
Білімділер сайысы:
 І топ
Қазақтың ұлттық тағамдарының ерекшелігі. Ет тағамдардың құнарлылығы. Ет түрлері. Ет сапасын анықтау.
Қамыр түрлері. Қамырдан жасалған өнімдер. Негізгі шарттар.
 ІІ топ
Бірінші тағамдар. Көжелер. Көжелерді жіктеу. Сорпа дайындаудың технологиялық процесі. Жалпы шарттар.
Көкөністерді маринадтау. Тосап дайындау. Негізгі шарттар.
І-ІІ топтар:
Мерекелік және фуршет дастарқанның ерекшелігі мен кемшлігін талқылау.
ІІІ. Ой толғаныс
Семантикалық картаны толтыру

Э және ҚСН.
• Экономиканың негізін екі Фундаменталды ақиқат құрайды және олар шын мәнінде экономиканың барлық проблемаларын қамтиды.
Бірінші ақиқат: қоғамның материалдық қажеттілігі шексіз немесе тойымсыз.
Екінші ақиқат: экономикалық ресурстар шекті немесе сирек.
• 1. Материалдық ресурстар-жер оның табиғи байлығы және капитал;
2. Адамдар ресурсы – еңбек және кәсіпкерлік қабілеттілік.
• Кәсіпкерлік дегеніміз – белгілі бір істі істей білу, ол адамның еркін өмір сүру түрі – белсенділігі және іскерлігі.
Экономикалық белсенділік бұл барлық энергетикалық процесс тауар өндірісімен айырбас арқылы пайда табу.
Кәсіпкерлік дегеніміз – белгілі бір істі істей білу. Іс істеу – адамның белсенділігі және іскерлігі.
Бекіту сұрақтары:
Жас кәсіпкер немен айналысу керек?

Жас кәсіпкер неден бастау керек?

Бизнес-жоспарды құру қажет пе?

Рыноктағы жағдайды зерттеу қажет пе?
Бағалау парақтарын жинап алу. Қорыту. Бағалау.
Үйге тапсырма беру
№ 18-23 қайталау, тестке дайындалу, лекция-коспект жазу.

[bws_related_posts]

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *