Басы » Бастауыш сыныптар » Ұлттық тағам. Бауырсақ.

Ұлттық тағам. Бауырсақ.

Тасимова  Айнур  Сериковна

                                                                                            Қарағанды  қаласы

                                                                                                                                                                    КММ ЖББО  №53 мектеп-лицейінің                                                                                                          қазақ  тілі  мен   әдебиет  пәні   мұғалімі

3 «Б» сынып

 

Сабақтың тақырыбы:  Ұлттық тағам. Бауырсақ.

Сабақтың мақсаты: Оқушыларға тақырып бойынша білімдерін жинақтау.

Білімділік: Оқушылардың ауызекі тілін дамыту.

Дамытушылық: Мәтінмен жұмыс жүргізу дағдыларын қалыптастыру, ауызекі сөйлеу дағдысын  дамыту.

Тәрбиелік: Қазақтың ұлттық тағамын білуге, оны қастерлеуге тәрбиелеу.

Сабақтың түрі: жаңа сабақ

Сабақтың әдіс-тәсілдері: аударма, түсіндірме, сұрақ-жауап, әңгімелеу т.б.

Сабақтың көрнекілігі: оқулық, тақта, сызбалар, кестелер, суреттер.

Сабақтың барысы:

 І. Ұйымдастыру кезеңі.

— Оқушыларды түгендеу

— Сабаққа бағыттау

ІІ. Үй жұмысын талдап, бекіту.

  • ауызша
  • сұрақтар арқылы

ІІІ. Жаңа сабақ

     Жаңа сабақты баяндау

Сөздік.

ұлттық – национальный
бидай ұны – пшеничная мука
домалақ – круглый
қуыру – жарить
тойымды – сытный
сәні – роскошь
сүйсініп – с удовольствием

  • тапсырма. Мәтінді оқып, аударыңдар.

Бауырсақ – қазақтың  ертеден келе жатқан ұлттық тағамы. Бидай ұнын ашытып, домалақ етіп кесіп, майға қуырып, пісіреді. Басқа нан тағамдарына қарағанда, бауырсақ өте дәмді әрі тойымды. Бауырсақ – дастарқан сәні. Адам оны сүйсініп жейді.

  • тапсырма.

Диалог: балалар, бауырсақты кім әзірлеп, пісіреді?

Бауырсақтың жасалу әдісін видео арқылы көрсету.

Сұрақтар арқылы бауырсақтың түр түсін сапасын сұрау.

  1. Бауырсақ қандай?                                Жұмсақ
  2. Бауырсақтың көлемі қандай? Домалақ
  3. Бауырсақтың түсі қандай?                 Сары
  4. Бауырсақтың дәмі ше? Өте дәмді

 

Пысықтау сұрақтары:

  1. Бауырсақты илеу үшін не керек?
  2. Бауырсақты жаю үшін не керек?
  3. Бауырсақты қуыру үшін не керек?

ІV.Сергіту сәті

3-тапсырма. Мақал – мәтелдерді түсініп оқып, жаттап ал.

  1. Еңбектің наны тәтті,

Жалқаудың жаны тәтті.

  1. Ас атасы – нан
  2. Нан – киелі ас
  3. Нан болмаса, ән де болмайды
  4. Алтын- күміс тас екен,

Арпа — бидай ас екен.

 

4-тапсырма. Симантикалық кестені толтыру.

Сапасы Көлемі Дәмі Етістік Неден жасалған? Қуырылады
қат

ты

жұм

сақ

домалақ жал

пақ

ащы дәмді Іше

міз бе?

Жей

міз бе?

Ұн

нан

Қант

тан

суға майға
                       

 

  1. «Бауырсақ» ертегісінің қойылымы

5-тапсырма. Жарыс ойын: Түрлі суреттер арқылы бауырсаққа қажетті суреттердің тізімін ретімен қою

VІ. Қорытындылау: Тест арқылы оқушылардың білімдерін жинақтау

  1. Бауырсақ илеу үшін не керек?

а)  қант

ә)  ұн

б)  күріш

  1. Бауырсақты жаю үшін не керек?

а)  қасық

ә)  ожау

б)  оқтау

  1. Бауырсақты қуыру үшін не керек?

а)  кесе

ә)  қазан

б)  шәйнек

  1. Бауырсақты пісіру үшін не керек?

а)  май

ә)  сүт

б)  шырын

  1. Бауырсақ қандай тағамға жатады?

а)  сүт тағамдары

ә)  нан тағамдары

б)  ет тағамдары

VІ. Бағалау:  —

VІІ.Үйге  тапсырма: Мәтінді әңгімелеу.

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *