Күнімжан Қайырболатқызы Жұмағалиева,И.Тайманов атындағы №27 орта мектептің технология пәнінің мұғалімі
Тақырып: Қамырдан жасалынған өнімдер
Мақсаты: а) Қамырдан жасалынатын тағамдардың технологиясымен таныстырамыз;
ә) Қамырдың түрі және дайындау тәсілі туралы әңгімелейміз, СТО бағдарламасы арқылы стратегияларды пайдалануда ой-қабілеттілігін дамытамыз;
б) Тазалық пен үнемділікке тәрбиелейміз.
Міндеті: Ұннан жасалынған тағамдарды пісіруге дайындау ережесі мен пісіру кезінде жүргізілетін процестерді еске саламыз.
Сабақ түрі: Жаңа сабақ
Жаңа технология: СТО бағдарламасы
Пайдаланатын стратегия: INSERT (түртіп алу), «Ұқсастық пен даралық», «Өзім үшін жазу»
Сабақты байланыстыратын пән: Қазақ тілі.Химия.Бейнелеу өнері.
Көрнекілік: Суреттер, оқулық, тақта, т.б.
Топтық жұмыс : Мәтінді оқимыз.
Тақырыптың түсінііксіз жерлеріне жауап береміз.
Топтық сұрақтарға жауап іздестіреміз.
Қорытындылаймыз.
Мағынаны тану: Ұйымдастырамыз
Жұмыс орнын дайындаймыз
Үйге тапсырманы тексереміз.
Жаңа тақырыпты түсіндіреміз.
INSERT (түртіп алу) стратегиясы:
Мен бұны білемін
Білемін Бұны білген емеспін
Қайшы пікір — Оны білген емеспін
Жаңалық + Мені ойландырады
Түсінбеймін?
Ұннан жасалынған тағамдар алуан түрлі екендігін. Олар: бәліш, күлше, қаймақ, т.б. Дайындау үшін әр түрлі ыдыстар қазан, кастрөл, таба, жайпақ ыдыстар, елек, оқтау, т.б. Тамақтану кәсіпорындарында қамырлар дайындалады(ашыған немесе ашымаған) сдобное, бисквитті, қайнаған, ұнтақталған, қабатталған. Ұнның негізгі сапасы немесе сапалық көрсеткіші кезектілігі (Оқушылар өздерінің түсінбеген сұрақтарын қояды)
«Ұқсастық пен даралық» стратегиясы:
Ашытқылар еріген күйіндегі ашытқы-ұн,су,тұз,сүт,
қант, нәруыз, минералдық жұмыртқа, қант,май,
заттар микро-организм.үшін қаймақ және басқа өнімдер
қоректік орта болып табылады қосылады. Қамырды дайындау
әр түрлі құрауыштар қамырды
илеу, ашыту, жаю
Ашытқысы аз қамырдан ашытқылы қамырды, яғни
жасалынған (бәліш, қаймақ) ортақ қамырды дайындау
жылытылған сүтке немесе жылытылған сұйыққа (сүт н/е су)
суға қантты тұзды және жылы суда сұйытылған және
жұмыртқаны мелажынды сүзілген ашытқыны қосып,
қосымша қосып үстіне иленген үстінен иленген ұн себеді,
ұн себеді араластырады.
«Өзім үшін жазу» стратегиясы
Өзімізге қажетті жерлерін жазып аламыз.
Сарамандық жұмыс
Бауырсақ қамыры
Мақсаты: Ұлттық тағамдарымыздың ішіндегі бауырсақ қамырын басып үйрену.
Керекті құралдар мен жабдықтар: табақ, қасық , стақан.
Азық – түліктер: ұн ашытқы, тұз, қант, жұмыртқа, сүт немесе айран.
Жұмыстың орындалу әдісі:
(Жұмысты орындағаннан кейін не көргендігін жазып шығады)
Қызығушылығын ояту:
1. Электр плита немесе газ плитасымен жұмыс кезіндегі қауіпсіздік сақтау ережесін жатқа айтамыз, сонымен бірге мимикалық көрініс духовкамен жұмыс үстіндегісін көрсетеміз;
2. Ашытқы (дрожды) – жарнама жасаймыз (суретін саламыз, төрт жол өлең шумағы немесе қара сөзбен)
3. Ашытқының көтерілуі — реакция жолдарынмен көрсетеміз.
«Топтастыру» стратегиясы:
Ашытқы дайындау Май қоспа тәтті қамырды
ашытпамен (опорамен) дайындау
Ашытпа-ң ашуы ехнологиясы
Қамырдың ашуы қамырды өңдеу қамырды толықсыту
Ой қорыту: Мағынаны ашу арқылы сарамандық жұмыс арқылы жұмысты анықтай отырып, сабақты бекітеміз.
Бағалау: Оқушы түсінігін, икемділігін бағалаймыз.
Үйге тапсырма: Қажетті жабдықтар әкелу.
Жұмыс орнын жинастырамыз.