Басы » Технология » Бисквит қамырын дайындау технологиясы

Бисквит қамырын дайындау технологиясы

fruktovyiy Күнімжан Қайырболатқызы Жұмағалиева,И.Тайманов атындағы №27 орта мектептің технология пәнінің мұғалімі
Тақырып: Бисквит қамырын дайындау технологиясы.
Мақсаты: а) Бисквит түрлері мен қамыр дайындау технологиясын түсіндіреміз;
ә) Оқушылардың бисквит қамырының негізін құрайтын тағамдардың өзіндік ерекшеліктерін атаймыз, СТО бағдарламасы арқылы стратегияны пайдалануда ой-қабілеттілігін дамытамыз;
б) Тәтті әрі жұмсақтықтың адам көңіл-күйіне әсерлігі мен үнемділікке тәрбиелейміз.
Міндеті: 1.Ұн — қамырдың барлық түрін әзірлеудің негізгі шикізаты. Бисквит әзірлеу кезінде бидайдың майда ақ ұны, жоғары, бірінші және екінші сортты бидай ұны жиі пайдаланылады. Күнделікті өмірде жүгері мен қара бидай ұнын сирек пайдаланғану туралы оқушының шығармашылық ізденісін бақылаймыз.
2.Бисквит қамырының негізгі рецептурасын 13 кесте бойынша көрсетеміз.
Сабақ түрі: Аралас сабақ
Жаңа технология: СТО бағдарламасы
Пайдаланатын стратегия: «БҮҮ», « Ұқсастық пен даралық».
Сабақты байланыстыратын пән: Қазақ тілі.Математика.
Көрнекілік: Суреттер, жинақ түрлері, картатека, тақта ,т.б.
Сабақ барысы: Ұйымдастырамыз
Жұмыс орнын дайындаймыз
Үйге тапсырманы тексереміз.
Жаңа тақырыпты түсіндіреміз.
«БҮҮ» стратегиясы:
Білемін Білгім келеді? Үйренгенім
Бисквит тәтті әрі жұмсақ үстіне креммен безендірсе торт ретінде ұсынуға болатындығын білемін Бисквиттің әр түрлі бағыттары бар екендігін естіп жүрсем де, қандай түрде болатындығын білгім келеді? (Сабақ соңында не білгісі, не үйренгендігін жазып шығады)

Мағынаны тану:
Қамырды пайдалануына және әзірлеу тәсілдеріне байланысты қамыр ашытқылы, қаттама, бисквитті, үгілмелі, сусымалы, езілген,қайнатылған, жеңіл және басқаша түрде болуы мүмкін. Қамырдың негізгі құрамдас бөліктері: бидай ұны —ақ ұн, жоғары, бірінші және екінші сортты ұндар. Сұйық зат — сүт, су, сүт қосылған су, простокваша. Простокваша қосқан қамыр тез көтеріледі, оның дәмінің қышқылын бәсеңдету үшін тұз қосады (бір шөкім). Құрғақ сүтті пайдаланғанда: жарты литр суға 50 г құрғақ сүт қосады деп келсек те,сіздерге ең түсініктісі кестемен түсіндіреміз…

Бисквит қамырының негізгі рецептурасы

Қамыр түрі Ұн
(ст) Қант
(ст) Жұмыртқа
(дана) Сары май Крахмал Су
Жай бисквит қамыры 1 1 4-5 — — —
Картоп крахмал бисквит қам. 3 ас қасық 3 ас қасық 5 — 3 ас қасық
Суға иленген бисквит қамыры 1/4 3/4 5 — — 4-5 қасық
Сары майлы бисквит қамыры 2/3 1/2 4 4 ас қасық — —

«Ұқсастық пен даралық» стратегиясы:
Ұн – 1 ст 3 ас қасық крахмал
Қант – ст 3 ас қасық ұн
4-5 жұм. 3 ас қасық – қант
4-5 дана жұмыртқа
4де бисквит қамырынан
жасалынады
¼ ст – ұн 2/3 ст.-ұн
¾ — қант 4 ас қасық сары май
5 шт жұмыртқа ½ ст. — қант
4-5 қасық су 4 дана жұмыртқа
Сарамандық жұмыс
Бисквит қамыры
Мақсаты: Бисквит қамырын дайындай отырып, дайын бисквитке кремі бар торт жасауды үйренеміз.
Керекті құрал-жабдықтар: елеуіш, өлшеуіш стақан, кастрөл, тегіс астарлы кондитерлік қапшық, қаңылтыр таба, пышақ, былғауыш немесе араластырғыш.
Азық-түліктер: қант, ванилин, ұн, сары май немесе маргарин, жұмыртқа, бір шымшым тұз.
Жұмыстың орындалу әдісі:
1 тәсілі: Белокты сарысынан бөліп жақсы көбіктенгенше көпіртеміз. Көпсітуді тоқтатпай біртіндеп қант қосамыз. Содан соң ұн қосып, сары уызды кезек қоса отырып, қамыр иленеді. Егер рецепті бойынша су қосылатын болса, оны алдын ала сары уызбен араластырамыз. Ал, сары май қосылатын болса, оны жұмсартып, дайын қамырға қосады. Бұл тәсіл бисквитті жайпақ табада пісіulmart.ru» title=»ulmart.ru» style=»»>ру кезінде қолданылады да онша көп уақыт алмайды.

2 тәсілі: Технологиялық схемасын сызып көрсетеміз

Бисквит қамыры

Белок сарысы

қант көпіртеміз

сары уыз бен ұн қамыр

сары май таба

дайын түрі
Есіңде сақта!
Қамыр әзірлеу алдында ұнды жылы орынға әкеліп, електен өткізеді. Еленген ұнда дайындалған қамыр жақсы көтеріледі. Өйткені електен өткен ұнның бойына оттегі оңай сіңеді. Мұндай ұнның бойында көп мөлшерде ұлпа кездеседі. Ұлпа — белокты зат, ол сумен қосылғанда көтеріледі де, тығыз, жақсы созылатын ақ қоспаны құрайды. Ұлпалы ұн тез иленеді

Қызығушылығын ояту:
1.Миксермен жұмыс жасау оны қолдану жолдары туралы түсінік береміз (миксердің арнайы кітапшасы болады,пайдалану жолдары анық жазылған және схемасы бойынша оқушы ізденіп тауып көрсеткені дұрыс).
2.Қауіпсіздік сақтау ережесін есте сақтаймыз :
— Жеке бастың гигиенасын сақтауда орамал мен алжапқыш болғаны дұрыс;
— Су қолмен тоқты қосып,ажыратуға болмайды;
— Миксерді өте төмен ұстап тұulmart.ru» title=»ulmart.ru» style=»»>руға болмайды;
3.Өзіміз дайындаған бисквитке жарнама жасаймыз.

Ой қорыту: Таблица арқылы технологиялық схеманы толықтыра отырып, сабақты бекітеміз.
Бағалау: Оқушының схеманы дұрыс пайдалана білуін қадағалаймыз.
Үй тапсырмасы: 160 бетті оқу.
Пайдаланған әдебиеттер:
1.Технология (қыз балаларға арналған) оқулық.Әдістемелік нұсқау. Е.Ермилова,И.Товченик. – Алматы; «Мектеп» баспасы,2009 ж.
2.Балама.Технология: Жалпыбілім беретін мектептің 9 – сыныбына арналған оқулық / Б.Момынбаев.Н.Адамқұлов.Ә.Құтпанбаев. т.б. – Алматы: «Мектеп» баспасы,2005ж.
3.Ақтөбе газеті «Ұн және ұқыптылық» А.Қыдырбайқызы. 01.09.2011ж.
4.Ғаламтор материалдары.

[bws_related_posts]

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *