«Бөкей ордасы колледжі»МКҚК
3 “Б”аспазшы тобы
Ө\о шебері Хамидуллина.Н.К
Өндірістік оқу сабағының жоспары № 4
Мамандығы: аспазшы
Курс: ІІІ топ № Б
- Сабақтың тақырыбы: Ірімшіктен әзірленген ыстық тағамдар . Ірімшік қосылған вареники. ______________________________________________________________________
- Сабақтың мақсаттары: Варениктерді дайындау мен ұсынуға үйрету.
Білімділік: Студентерге ыстық цехтағы жұмыс орнын ұйымдастыруда біліктілігін қалыптастыру. Вареники әзірлеу технологиялық операциялары реттілігін көрсетіп үйрету.
Дамытушылық : Білімділік және технологиялық ой – өріс қалыптастыруға икемдеу, нормативті – технологиялық құжатпен жұмыс жасай білуге, дәмдік сапасын анықтауда, тағамды әсемдеуде, ұсыну ережесін сақтауда және сақтау мерзімін білуде ой- өрісін дамыту.
Тәрбиелік: Студенттерді өздігінен жұмыс жасай білуін қалыптастыруға ықпал ету, ынтымақтастықта жұмыс жасай білуге азық – түлікті, электр энергиясын үнемдеп жұмсауға, жабдықты таза ұқыпты ұстауға, техника қауіпсіздігі ережелерін сақтауға, үстелде тамақтану кезінде өзін дұрыс ұстай білу мәдениетіне тәрбиелеу.
- Өткізетін орны : Аспазшы шеберханасы , оқу кабинеті
- Сабақты өткізу күні,уақыты «13 » 11 2014 жыл
- Оқу өндірістік жұмыстар_______________________________________________
- Сабақтың материалдық-техникалы жабдықталуы:
Жабдықтар: Аспаздық жабдықтар, өндірістік үстел, электр плитасы ЭП- 2ЖШ, миксер.
Ыдыс құрал- саймандар: Аспаздық пышақтар, кастрөл, таба, табақ, ас қасық, сүзгі, ожау, тарелке.
Азық –түлік : Ірімшік, қант, жұмыртқа, ванилин, бидай ұн, су, сүт, тұз, сары май, қаймақ, сүзбе, маргарин.
Сабақтың жүрісі
I.Ұйымдастыру бөлімі Студенттерді журнал бойынша тексеріп, түгендеу Сыртқы келбеті мен жұмыс киімдерін бақылау Сабаққа қажетті құрал-саймандарды тексеру
- Кіріспе нұсқау. (Сабақты түсіндіру)
Жұмыстың негізгі сатысына дайындық
- Студенттердің ойлау қабілеттерің ояту:
— Ірімшіктің құндылығы: химиялық құрамы және калориялығын қайталау
— Қажетті құралдарды табу
— Студенттермен интеллектуалдық жаттығу өткізу
- Сабақтың тақырыбы мен мақсатын баяндау.
Ірімшіктен әзірленген ыстық тағамдар
Пісірілген тағамдар
Пісірілген ірімшік тағамдарына вареники мен буда пісірілген пудинг жатады. Ыстық тағамдар дайындау үшін ірімшікке ас тұзын қосады. 1 кг ірімшікке 10г тұз қосады. Вариники – бұл тағам украин ұлттық тағамынан келіп жеткен және өте көп тараған. Формасы жағынан тұшпараға ұқсас, бірақ мөлшері жағынан ірі. Вареникиді картоппен, орамжапырақпен, үрме бұршақпен, шинемен, алмамен және жеміс – жидектер қосып пісіреді, көбіне көп ірімшіктен пісіреді.
Ірімшік қосылған вареникті.
Вареникиді даярлау төмендегідей процестерден тұрады.
Алдымен қамыр дайындалады.
↓
Оған қосатын тартым әзірленеді.
↓
Одан соң варинкиді формалайды.
↓
Дайындалған жартылай фабрикатты салқында ұстайды.
↓
Ең соңында пісіреді.
- Студенттерге теориялық білімдерін қайталау
- Вареники дайындау үшін қандай тағамдар қажет?
Құрамы:
Қамырға:
Бидай ұн – 600 гр.
Су – 70 мл.
Сүт – 70 мл.
Жұмыртқа – 3 шт.
Тұз – 1 ч.л.
Тартым:
Ірімшік – 1кг.
Жұмыртқа — 1 шт.
Қант- 8 гр
Ванилин – 0,01
- Технологиялық реттілігін еске түсірйіек ?
Дайындау технологиясы:
Вареникиге қамырды иі қанғанша илейді.
2. Дайын қамырды көтерілуі және серпімділігі артуы үшін 40 минут тындырады.- Қамырды қалындығы 1,5-2 мм етіп жазады, оны дөңгелекшелерге диаметрі 5 см ойғышпен ойып алады.Қалған қамыр кесінділерін екінші рет жазады.
- Тартым даярлау үшін сүзбені үгеді,шикі жұмыртқа, қант, тұз, қосып жақсылап
араластырады да оны кішілеу шар түрінде бөлшектейді.
- Дайындаған қамырдын үстіне тартым салып, шеттерін біріктіріп жапсырады.
Айдын жартысына тәрізді.
- Варениктерді салғаннан кейінгі қайнау уақытынан бастап есептегенде 5-8 минут пісіреді.
III. Негізгі бөлім.(Студенттердің өзбетімен жұмысы)
Студенттерді үш топқа бөлу және тапсырма беру
1.Тағам әзірлеу кезінде жабдықпен, құрал-сайманмен жұмыс жасауда техника қауіпсіздігін сақтау жөнінде нұсқау беру .Қауіпсіздік ережелерін сақтау журналына қол қою.
2.Вареники әзірлегенде технологиялық картамен жұмыс жасау білу
- Ағымдағы нұсқау. (Студенттердің өзбетімен жұмысы)
Жаңа білімді меңгеру сатысы
Студенттердің жұмыс орнын көрсету қадамдары:
1 қадам: Жұмыс орнын ұстауын, оның ұйымдастырылуын тексеру. Студенттерге ерекше көңіл аудару. /Гигиеналық, санитариялық және техника қауіпсіздігі ережелерін сақтауын/
2 қадам: Вареники дайындау әдісінің орындалуына көңіл бөлу.
3 қадам: Жұмыстың орындалу технологиялық реттілігін дұрыс сақталуын тексеру.
4 қадам: Студенттердің өзі-өзің қадағалаудың дұрыс жүргізілуін тексеру.Техника қауіпсіздігі ережелерін сақтауда кемшіліктерін атап көрсету.
5 қадам: Жасалынған жұмысты қабылдау және бағалау.
- Ақтық нұсқау. (Сабақты қортындылау)
— Вареники дайындаудың технологиясы
— Сапасына қойылатын талап
— Ұсыну ережесі /дәм тәту сәті/
— Жіберілген қателіктерін көрсету
— Студенттердің жұмыстарына баға қою
— Ұйге тапсырма беру/технологиялық сызбаны құрастыру,кестеге сапасына қойылатын талаптарды толтыру/
— Жұмыс орнын тазалау
Пайдаланған әдебиеттер: Аспаздық Г.Е.Бисімбаева, Е.Б.Бисімбаев
_________________________________________________________________________
Өндірістік оқу шебері: Хамидуллина Нурслу Каримуллаевна
Технологиялық карта №3
Сабақ тақырыбы: Ірімшік қосылған вареники.
Рецептурадағы нөмірі : 322
Рецептура кітабының атау: Голунова Л.Е.,Лабзина М.Т.
Құрамы: Қамырға: Бидай ұн – 600 гр. Су – 70 мл. Сүт – 70 мл. Жұмыртқа – 3 шт. Тұз – 1 ч.л. Тартым: Ірімшік – 1кг. Жұмыртқа — 1 шт. Ванилин – 0,01
Дайын тағам
|
Дайындау технологиясы: 1. Вареникиге қамырды иі қанғанша илейді. 2. Дайын қамырды көтерілуі және серпімділігі артуы үшін 40 минут тындырады.
|
Қорытынды сұрақтар:
- Ірімшік қосылған вареники қандай тағамдар дайындауға болады?
2 Ірімшік қосылған вареникиді пісірудің жалпы ережесін санап шығындар?
3 Ірімшік қосылған вареники қалай әзірлейді?
- Ірімшік қосылған вареники қандай тұздықтармен ұсынуға болады?
Ірімшік
Тағам құрамы | су | Сахариды | Майлы қышқылдар | Органикалық қышқыл
дар |
Ақуыз | Майлар | Углевод
тар |
холестерин |
ірімшік | 67,8г | 3г | 5,2г | 1,2г | 18г | 9г | 3г | 27мг |
Витаминдар(в мг):
витамин А, В1, В2, В3, В6, В9, В12, С, Н, Е,РР.
Минералдар в мг:
Калий, кальций, магний, натрий, железо, фосфор, хлор, холин,
цинк, кобальт, марганец, медь, молибден, селен, фтор
Ірімшік қосылған вареникті даярлау процессі.
Вареникиді даярлау процестер
- Алдымен қамыр дайындалады.
- Оған қосатын тартым әзірленеді.
- Одан соң вареникіді формалайды.
- Дайындалған жартылай фабрикатты салқында ұстайды.
- Ең соңында пісіреді.