Қазақстан Республикасы білім және ғылым министірлігі
«Екібастұз қаласы әкімдігінің білім бөлімінің қазақ қыздар гимназиясы»мемлекеттік мекемесі
Орындаған: Адилова Жадыра
4 “б” сынып оқушысы
Ғылыми жобаның тақырыбы:Қазақ халық медицинасындағы ас тұзының
маңызы
Бағыты:Таза табиғат орта –Қазақстан-2030 стратегиясын іске асырудың негізі
Секция:Адам денсаулығы және қоршаған ортаны қорғау
Жетекшісі:Темирова Айнұр Сенбекқызы
бастауыш сынып мұғалімі
2013
Мазмұны
Аңдатпа (орыс тілінде)……………………………………………………………………………………….1
Аңдатпа (ағылшын тілінде)………………………………………………………………………………..2
Кіріспе……………………………………………………………………………………………………………3-4
1. Ас тұзының химиялық қасиеттері
1.1.Тұздың шығу тарихы………………………………………………………………………………..4-5
1.2.Тұз минералогиясы……………………………………………………………………………………5-6
1.3.Павлодар өңіріндегі тұзды көлдер……………………………………………………………..6-8
2. Ас тұзының медициналық әлеуеті
2.1. Ас тұзының халық емінде қолданылуы……………………………………………………8-10
2.2. Ас тұзына байланысты ырым-тыйымдар………………………………………………..11-12
2.3.Ас тұзы дәстүрлі медицинада………………………………………………………………..12-13
2.4. Қазіргі кезде тұзбен емделуі жайлы сауалнама қорытындысы…………………….13
Қорытынды…………………………………………………………………………………………………..14
Пайдаланылған әдебиеттер тізімі………………………………………………………………….15
Ғылыми жобаны жүктеңіз
55
калай жуктеуболады?
ге
ас тұзы туралы, оның зияны мен пайдасы туралы ғылыми жумыс жазуға көмек керек еді
Тұзды мөлшерінен артық пайдаланса кейбір ауруларға әкеледі: қан қысымының көтерілуіне, бүйрек ауруларына шалдықтыралы.
Жас нәрестелер тұзды анасының сүтінен алады.
Тұзды сумен тамақты шайқау — тамаққа, тіске пайдалы.
Мұрын қабынуы және гаймориттерге 0.9% тұзды сумен шайса өте пайдалы.
калай жүктесем екен?
калай жуктеу болады?
ас тұзы жайлы жоба керек еді
Ас тұзы туралы жүктесем жоспары жақсы тамаша
жақсы
осы жобаны почтама жиберсениз